Freeplay.

De geschiedenis van Freeplay begint in Afrika, alwaar behoefte was, en is, aan radio's die niet afhankelijk zijn van netspanning of batterijen. Deze energiebronnen zijn in grote delen van Afrika schaars en/of duur. Daarom begon Freeplay met opwindradio's. De eerste uitvoeringen waren uitgerust met een veer die een dynamo aandreef, vergelijkbaar met een mechanische wekker. Omdat deze veer nog wel eens te strak opgewonden werd en brak, werd er gezocht naar een alternatief. Deze werd gevonden in de vorm van een accu die opgeladen word door een dynamo. Bij de huidige modellen werd een zonnecel toegevoegd, waardoor, bij goed zonlicht, zelfs het opwinden niet nodig is.

Overigens ondersteunt Freeplay nog steeds het radioproject in Afrika via de Freeplayfoundation. Kijk maar eens op www.freeplayfoundation.org.

Op dit moment worden drie modellen geleverd.

Ranger

De Ranger beschikt over een AM/FM ontvanger. Het opladen van de NI-MH accu gebeurt via zonnecellen of opwinden. Volledig opgeladen kan de Ranger het 25 uur volhouden. Mocht er toch te weinig licht zijn voor de zonnecellen, dan is 30 seconden opwinden voldoende voor ca. 30 minuten geluid.Eyemax

De Eyemax is vrijwel gelijk aan de Ranger. Het grootste verschil is dat deze radio is uitgerust met een Led- lantaarn. Bij een stroomstoring heeft u altijd licht en muziek! De kast is doorzichtig.

Summit

De Summit is een echte vakantie-ganger. Deze radio is uitgerust met een klok en ontvangt korte-, midden-, langegolf en FM. Bijgeleverd worden een netadaptor en een werpantenne voor kortegolfontvangst/